Lån på små belopp har många namn. Snabblån är kanske det vanligaste, men även internetlån, mikrolån och sms-lån är vanliga benämningar. Minilån är en annan benämning, men till skillnad från snabblånen, behöver minilån inte nödvändigtvis enbart handla om lån på små belopp med extremt korta löptider. Ett minilån kan ha vilken löptid som helst. Här är tre typer av minilån.
Minilån i form av snabblån
Den vanligaste formen av minilån är ändå snabblånet. Ett snabblån är ett blancolån för konsumtion. Det betyder att man inte behöver ställa någon säkerhet för lånet. Tanken är inte heller att man ska använda lånet för investeringar – för det är storleken på lånet givetvis för litet. Det är ren konsumtion, alternativt betalning av räkningar, etc., som avses. Man ansöker om snabblån via sms eller direkt på en långivares webbplats. Man fyller i några personuppgifter, så att långivaren kan göra en enklare kreditupplysning, och sedan kan man räkna med att få en utbetalning inom kort. Det tar sällan längre än en bankdag innan man har pengarna på sitt föranmälda bankkonto.
Snabblån med betalningsanmärkning
Eftersom man inte behöver sätta någonting i pant för att ta ett snabblån är det den löpande betalningsförmågan som är i fokus. Den som har en betalningsanmärkning har tidigare haft problem med sin löpande betalningsförmåga, vilket har gjort att han eller hon har hamnat i kronofogdens register. De flesta snabblåneföretag nekar ansökningar från personer med betalningsanmärkningar, men det finns undantag. Om man har en betalningsanmärkning kan man få räkna med att betala en lite högre avgift för ett snabblån.
Handlån för student
Studenter inom universitet och högskola har ofta möjlighet att få ett mindre handlån från den studentkår man är ansluten till. Det maximala lånebeloppet skiljer sig mellan olika studentkårer, men en summa motsvarande den man kan låna via ett snabblån kan man i varje fall räkna med att kunna få.