Låna pengar direkt

Att låna pengar är något som alla kan ha behov av ibland, oavsett hur god ekonomin är i övrigt. Att låna till att köpa ett hus är nästan självklart att man gör, men man kan också behöva låna pengar till en ny bil, en semesterresa eller ny sportutrustning till barnen. Som du vet finns det många olika sätt att låna pengar. Vissa är dock snabbare än andra. Att få ett bolån är en process som tar lite tid, ja det kan faktiskt ta flera månader. Med andra typer av lån kan du få pengarna i handen betydligt snabbare.

Om du vill låna pengar direkt, det vill säga ha pengarna i handen inom bara någon eller några dagar, är det privatlån och snabblån på internet du ska välja mellan. De privatlån som avses är normalt inte de du kan ta hos en av de större bankerna. Om du väljer att ta ett privatlån av den bank hos vilken du har ditt lönekonto kan du emotse en relativt skyndsam överföring, men du ska ändå räkna med att det tar upp till 4-5 bankdagar. De kreditinstitut som erbjuder privatlån på 3000 kr och uppåt är betydligt snabbare med att betala ut dina pengar. De flesta av dessa kreditinstitut gör överföringen inom en bankdag.

Snabblån är det absolut enklaste och snabbaste sättet att låna pengar direkt. Du har i vissa fall möjligheten att få dina pengar utbetalda inom ett par timmar. Förutsättningen för att det ska ske är att du ansöker om snabblånet på kontorstid och att snabblåneföretaget använder samma bank för överföringen som den bank i vilken du har ditt bankkonto. Med ett snabblån kan du normalt låna mellan 1000–5000 kr. Notera dock att återbetalningstiden är mycket kort. Du kan inte betala av snabblånet månadsvis under en längre period, som du kan med ett privatlån. I stället ska du lösa hela din skuld senast på förfallodatum, vilket kan ligga mellan 30–90 dagar framåt i tiden.

Låna pengar direkt – vanliga lånevarianter

När du vill låna pengar direkt, det vill säga snabbt och utan konstigheter, har du tre lånevarianter att välja mellan. Du kan ta ett privatlån, ett snabblån eller få ett handlån genom en studentkår eller en fackförening. Den sistnämnda lånevarianten är dock inte öppen för alla, och gäller dessutom normalt sett bara för mycket små summor, så den lämnar vi därhän. Då återstår privatlån och snabblån.

Det finns både likheter och skillnader mellan privatlån och snabblån. I grunden handlar lånen om samma sak, nämligen lån utan säkerhet på en begränsad summa pengar.

Privatlån

Privatlånen har funnits i många hundra år och är den absolut vanligaste lånevarianten. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och beviljas normalt i storlekar mellan 10 000-350 000 kronor. Lånet är traditionellt sett tänkt att användas för konsumtion. Med privatlånet kan man få loss pengar för att exempelvis köpa en begagnad bil eller göra en semesterresa.

Räntan på ett privatlån beror på hur kreditvärdig man anses vara och hur stort lånebeloppet är. Har man en mycket god ekonomi, med en hög löpande inkomst, kan man förhandla ner räntan till en relativt låg nivå. Vad avser beloppet gäller att ju högre lånesumma, desto lägre ränta.

Snabblån

Snabblånet är en relativt ny företeelse. För bara något decennium sedan fanns denna lånevariant inte ens på marknaden. Med ett snabblån kan man låna mellan 500-10 000 kronor. Det är dock inte särskilt många långivare som erbjuder lån på över 5 000 kronor utan det vanligaste beloppet ligger runt 2000, så behöver man ett ordentligt tillskott i kassan kan man behöva leta lite.

Ett snabblån löper under 30-90 dagar. Ju större lånet är, desto större valfrihet har man när det gäller återbetalningstiden. Givetvis betalar man ränta på lånet. Dessutom tillkommer ofta olika former av avgifter, till exempel uppläggningsavgifter och administrationsavgifter. Den egna ekonomin påverkar inte kostnaderna för lånet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.