Låna pengar – att tänka på

När du tar ett lån får du pengar att använda för att tidigarelägga konsumtion. Om du till exempel vill köpa en ny bil har du alternativet att spara ihop till köpet. Det kan ta en del tid. Om du i stället tar ett lån kan du köpa bilen samma dag som du ser pengarna på ditt konto. Som ”betalning” för denna service från långivarens sida får du betala räntor och avgifter. Dessutom ska du givetvis amortera på din skuld.

När du funderar på att låna pengar finns det några saker att tänka på. Det första du ska fundera lite kring är givetvis om du tror dig ha möjlighet att spara ihop pengar i stället för att ta ett lån. För mer kostsamma saker, såsom till exempel en villa eller en bostadsrätt, är dina möjligheter att spara ihop pengar till köpeskillingen förmodligen i princip obefintliga, men för kapitalvaror och liknande har du säkert en reell möjlighet att bekosta köpet med egna pengar.

Räntor och avgifter

Ett lån löper alltid med ränta. Räntan räknas årsvis på det totala återstående beloppet. Det kan vara frestande att välja en lång återbetalningstid på ett lån i syfte att få ner månadskostnaden så mycket som möjligt. Samtidigt innebär detta att det tar längre tid att betala tillbaka lånet i sin helhet. Ju längre tid ett lån löper, desto mer måste man betala i ränta. Innan du lånar pengar ska du alltid kika över din ekonomi och se hur mycket du kan avsätta för ditt lån varje månad. Var inte ”snål” med dina amorteringar.

Kom också ihåg att det nästan alltid finns en del avgifter kopplade till ett lån. Den så kallade uppläggningsavgiften kan vara svår att undvika, men du har alla möjligheter att undvika administrationsavgifter och aviavgifter. Om du väljer att betala mot e-faktura eller genom autogiro kommer du definitivt billigare undan.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.